Skuldsanering – Så fungerar det

cashtoyouCash2youAnsök här!

everydayplus

Everyday PlusAnsök här!
vivusVivusAnsök här!

Att ha en trasslig ekonomi är något som många mår väldigt dåligt av. Om du har fastnat i skuldfällan och tappat kontrollen finns dock hjälp att få. I de fall där det gått riktigt långt kan en ansökan om skuldsanering vara aktuell. Generellt sätt kan man säga att det alltid är en god ide att ta kontakt med Kronofogden för att försöka förändra din situation. Skuldsanering innebär att du som har väldigt stora skulder kan slippa betala hela eller delar av dina skulder. För att du ska bedömas vara svårt skuldsatt ska du inte ha någon möjlighet att kunna betala dina skulder inom överskådlig tid.

Enkelt uttryckt fungerar en skuldsanering så här

  • Du ansöker om skuldsanering hos Kronofogden genom att fylla i blanketten som heter ”Ansökan Skuldsanering KFM 9150”.
  • Kronofogden utreder om du uppfyller kraven för att beviljas en skuldsanering.
  • Kronofogden fattar ett beslut om att inleda skuldsanering och skickar därefter ett förslag till dina fordringsägare på hur den ska gå till. I förslaget ingår alla skulder du har vid tiden för inledandet.
  • Om du beviljas skuldsanering får du ett beslut av Kronofogden där det framgår hur mycket du ska betala.
  • Du betalar av dina skulder enligt en betalningsplan, vanligtvis under fem års tid. Om du redan lever på existensminimum när skuldsaneringen börjar kan du få ett beslut utan betalningsplan. Då betalar du inte av något på dina skulder.
  • När avbetalningstiden är slut är du inte längre skyldig att betala något på de skulder som ingick i skuldsaneringen.

Viktig information

Om du behöver råd och hjälp före, under eller efter skuldsaneringsperioden kan du vända dig till en budget- och skuldrådgivare i din kommun. Du kan också kontakta Kronofogdens Kundservice. Om det sker en stor förändring av din ekonomi under skuldsaneringsåren är det viktigt att du omgående kontaktar Kronofogden eftersom det då finns en möjlighet att ändra beslutet. Undvik att dra på dig nya skulder under tiden skuldsaneringen pågår. De nya skulderna ingår inte i skuldsaneringen och måste därför betalas helt och hållet.

Kronofogden kan till exempel besluta om löneutmätning för de skulderna, och då kan det vara svårt för dig att klara skuldsaneringen. Då riskerar du att fordringsägarna kräver att skuldsaneringen upphör. Skuldsaneringen avslutas fem år efter den dag som beslutet om skuldsanering fattades. Om din betalningsplan löper längre än så, avslutas skuldsaneringen samma dag som du gör den sista betalningen. Du får inget besked skickat till dig när skuldsaneringen är slut.Det är i stort sett omöjligt att beviljas skuldsanering mer än en gång.

Kronofogdens hemsida finns mycket matnyttig information att hämta.

GD Star Rating
loading...
Skuldsanering - Så fungerar det, 9.0 out of 10 based on 1 rating
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.